گشنیز

گشنیز
20 فروردین 1401
397 بازدید

از تخم گشنیز معمولا به عنوان ادویه استفاده می‌شود. خواص تخم گشنیز فراوان است و به عنوان ماده دارویی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. اندازه تخم گشنیز درشت است و رنگ آن قهوه‌ای است و حفره توخالی دارد که عصاره این گیاه نیز در آن است. خواص تخم گشتیز فراوان است و از جمله خواص […]

از تخم گشنیز معمولا به عنوان ادویه استفاده می‌شود. خواص تخم گشنیز فراوان است و به عنوان ماده دارویی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. اندازه تخم گشنیز درشت است و رنگ آن قهوه‌ای است و حفره توخالی دارد که عصاره این گیاه نیز در آن است. خواص تخم گشتیز فراوان است و از جمله خواص تخم گشنیز می‌توان به مواردی مانند کنترل دیابت، سلامت پوست، درمان ریزش مو، ضدنفخ، کنترل کلسترل، تنظیم قاعدگی، سلامت قلب، درمان روماتیسم، تقویت سیستم عصبی و کاهش وزن اشاره کرد.

سبزی گشنیز

در این مطلب به بررسی خواص درمانی گشنیز، طبع گشنیز گرم است یا سرد، گشنیز در چه غذاهایی استفاده می‌شود، خواص گشنیز برای مو، خواص تخم گشنیز برای دیابت، خواص تخم گشنیز برای پوست، خواص گشنیز برای کلیه، خواص گشنیز برای لاغری و در نهایت مضرات گشنیز می‌پردازیم.

خواص درمانی گشنیز برای بدن

سبزی گشنیز یک گیاه بسیار مفید و بسیار خاصیت است که در انواع غذا‌ها و دارو‌های گیاهی از آن استفاده می‌کنند. گشنیز حاوی ویتامین‌های A، C،B6  است و دارای مواد معدنی مانند آهن، پتاسیم، کلسیم و منیزیم است. گشنیز همجنین حاوی فیبر است. سبزی گشنیز داروی معده است و به هضم غذا کمک می‌کند. درمان سوء هاضمه، سلامت کبد و رفع نفخ از دیگر خواص تخم گشنیز است.

گشنیز

گشنیز

طبع گشنیز گرم است یا سرد

طبع گشنیز سرد و خشک است و مصرف این سبزی برای افرادی که دارای مزاج هستند توصیه نمی‌شود و باید در مصرف گیشنیز احتیاط کنند. طبع تخم گشنیز نیز مانند خود سبزی گشنیز سرد و خشک است.

گشنیز در چه غذاهایی استفاده می‌شود ؟

سبزی گشنیز به دلیل دارا بودن عطر و طعمی فوق‌العاده در آشپزی ایرانی بسیار مورد توجه قرار گرفتا است. از این سبزی مفید در انواع سوپ‌ها برای طعم بهتر و برای زیبا کردن ظاهر سوپ استفاده می‌شود. گشنیز کباب و سوپ گشنیز از مشهورترین غذاهایی هستند که از گشنیز در تهیه آن‌ها استفاده می‌شود. گشنیز تازه برای پخت کوکو و آش مورد استفاده قرار می‌گیرد. تخم گشنیز را پودر می‌کنند و از آن به عنوان ادویه استفاده می‌کنند. همچنین در غذاهای ایرانی مانند برخی خورشت‌ها، عدسی و عدس پلو از ترکیب مودر تخم گشنیز و زیره سبز به عنوان ادویه استفاده می‌کنند.

در ادامه به بررسی برخی از خواص تخم گشنیز می‌پردازیم.

خواص گشنیز برای مو

تقویت ریشه مو از خواص تخم گشنیز است. تخم گشنیز با تقویت ریشه مو موجب افزایش رشد مو و جلوگیری از ریزش مو‌ها می‌شود. ویتامین‌ها و پروتئین‌های ضروری برای مو در گیشنیز موجود است و به افزایش رشد و تقویت مو کمک می‌کند و در نتیجه در درمان ریزش مو نقش دارد.

برای بهره‌مندی از خواص تخم گشنیز، پودر تخم گشنیز را با مقداری روغن زیتون ترکیب کنید و ترکیب به دست آمده را روی سر بمالید و پوست سر و مو را با ترکیب پودر تخم گشنیز و روغن زیتون خوب ماساژ دهید و پس از گذشت نیم ساعت با شامپو شسته و با آب گرم آب‌کشی کنید.

همچنین می‌توانید آب سبزی گشنیز را بگیرید و قبل از حمام روی پوست سر خود و مو‌ها را با این آب سبزی ماساژ دهید و بعد از گذشت چند دقیقه بشویید.

پودر گشنیز

پودر گشنیز

خواص تخم گشنیز برای دیابت

یکی از راه‌های کنترل قند خون بر اساس طب سنتی مصرف منظم از تخم گشنیز است. مواد موجود در عصاره تخم گشنیز با ورود به خون موجب ترشح انسولین می‌شوند و از این طریق موجب جلوگیری از افزایش قند خون و و حفظ سطح قند خون می‌شود. از دیگر خواص تخم گشنیز تاثیر آن در کاهش خطر عوارض قلبی عروقی مرتبط با پیش‌دیابت، دیابت نوع دو و سندروم متابولیک است. در نتیجه تخم گشنیز برای افراد دیابتی نیز مفید است.

خواص تخم گشنیز برای پوست

خاصیت ضدباکتری تخم گشنیز موجب درمان آکنه و جوش صورت می‌شود. پودر تخم گشنیز را با عسل و زردچوبه ترکیب کنید و ترکیب به دست آمده را به عنوان ماسک روی پوست صورت خود بگذارید تا خشک شود و سپس صورت خود را بشویید.

خواص گشنیز برای کلیه

تخم گشنیز برای درمان عفونت ادراری و عفونت مثانه یک داروی گیاهی موثر و مفید است. از خواص تخم گشتیز به ادرار آور بودن آن می‌توان اشاره کرد که به حفظ سلامت کلیه‌ها کمک می‌کند. از تخم گشنیز به اندازه ۱/۵ قاشق چای‌خوری برداشته و با دو فنجان آب مخلوط کنید و این ترکیب را ناشتا بنوشید.

مضرات گشنیز

یکی از مضرات احتمالی برای تخم گشنیز ایجاد حساسیت در برخی از افراد است که ممکن است منجر به واکنش‌های آلرژیک مانند خارش لب‌ها، دهان و گلو، چشم‌ها و تب شود. از خواص تخم گشنیز کمک به کنترل قند خون است و باید توجه داشته باشید اگر مبتلا به دیابت هستید و دارو برای دیابت خود مصرف می‌کنید درباره مصرف گشنیز و تنظیم دوز دارو با مقدار مصرفی تخم گشنیز با پزشک مشورت کنید؛ درغیر این صورت ممکن است موجب کاهش بیش از حد قند خون شود که خطراتی را به دنبال دارد. همچنین افرادی که فشار خون دارند و برای گنترل آن از دارو استفاده می‌کنند نیز برای مصرف تخم گشنیز باید با پزشک خود مشورت کنند.

خواص گشنیز برای لاغری

تخم گشنیز موجب افزایش متابولیسم بدن می‌شود و از این طریق به شما کمک می‌کند تا کاهش وزن داشته باشید. علاوه بر این تخم گشنیز غنی از فیبر است که موجب کاهش اشتها و درنتیجه جلوگیری از پرخوری می‌شود. از دیگر خواص تخم گشنیز وجود ویتامین B در آن است که این ویتامین سرعت چربی سوزی و متابولیسم را افزایش داده و به کاهش وزن کمک می‌کند.

برای این کار ابتدا باید برای مدت زمان حداقل یه ساعت تخم گشنیز را در آب خیس کنیم و بعد روی حرارت قرار دهیم و یک لیوان آب به آن اضافه کنیم و اجازه دهیم تا بجوشد و نصف آب تبخیر شود و بعد از اینکه صاف کردیم می‌توانیم جوشانده تخم گشنیز را مصرف کنیم. نوشیدن این جوشانده به اندازه‌ی دو بار در روز موجب لاغری، تقویت سیستم ایمنی و تقویت سیستم گوارش می‌شود.

با وجود آنکه خواص گشنیز برای لاغری می‌تواند تا حدود زیادی تاثیرگذار باشد؛ با این‌حال برای رسیدن به وزن مناسب لازم است، از یک رژیم لاغری اصولی پیروی کنید. رژیم‌های بهاره غفاری تمام ویژگی‌های یک رژیم لاغری اصولی را دارند و در نتیجه شما می‌توانید به راحتی و بدون نگرانی از سلامتی خود با این رژیم‌ها به تناسب اندام طولانی‌مدت برسید.

گشنیز ازجمله سبزیجات معطری است که اگرچه به لحاظ فرم ظاهری به جعفری شباهت دارد ولی برگ‌های آن بسیار لطیف‌تر از جعفری است.

به همین خاطر بعضی‌ها آن را به صورت خام نیز در سبزی‌خوردن و سالاد مورد استفاده قرار می‌دهند.

این سبزی معطر نه تنها به‌صورت خام و پخته مصرف می‌شود بلکه از تخم آن – درواقع میوه گشنیز است – نیز به‌عنوان طعم‌دهنده در بعضی غذاها و بخصوص ترشی‌ها استفاده می‌کنند. تخم گشنیز علاوه بر این دارای خواص درمانی بسیاری نیز هست.برگ و تخم گشنیز هردو دارای طبیعت سرد و خشک هستند. این گیاه سرشار از انواع ویتامین‌ها – به‌ویژه ویتامین A و C – است.

سبزی گشنیز

سبزی گشنیز

خواص درمانی

– برگ و تخم گشنیز باعث تقویت معده شده و علاوه بر اینکه به هضم غذا کمک می‌کند، التهاب آن را نیز از میان می‌برد؛ همچنین خاصیت بادشکنی و ضدنفخ هم دارند.

– برگ گشنیز تسکین‌دهنده استفراغ و همچنین برطرف‌کننده عطش است.

– گشنیز خام خواب‌آور است پس اگر برای خواب شب مشکل دارید، آب 30 گرم از برگ گشنیز را گرفته، با کمی شکر شیرین کرده، بنوشید. فقط توجه داشته باشید که مقدار گشنیز نباید از 30 گرم بیشتر شود زیرا مصرف زیاد گشنیز – به‌ویژه تخم آن – حالت بی‌حسی، خواب‌آلودگی، گیجی و گاهی فراموشی موقت ایجاد می‌کند.

– تخم گشنیز دارای اثر ضدباکتری است؛ درنتیجه مصرف دم‌کرده 15 گرم از آن در یک لیتر آب برای درمان بیماری‌های عفونی مانند حصبه، تب روده و مسمومیت‌هایی که منشا باکتری دارند بسیار مؤثر است.

4 گرم برگ گشنیز چه دارد؟

انرژی

پروتیین هیدرات کربن چربی فیبر
1 کیلو کالری 0/1 گرم 0/1 گرم 0 0/1 گرم