عسل گشنیز

عسل گشنیز
20 فروردین 1401
422 بازدید

عسل گشنیز یکی از مقوی ترین نوع عسل ها برای علاقه مندان به سبد محصولات زنبورعسل است. این عسل بسیار خوش طعم و خوش عطر است که دارای مزایای فراوانی برای سلامتی افراد می باشد. مصرف عسل گشنیز به درمان بسیاری از بیماری های سخت و طاقت فرسا کمک می کند و باعث بهبود و […]

عسل گشنیز یکی از مقوی ترین نوع عسل ها برای علاقه مندان به سبد محصولات زنبورعسل است. این عسل بسیار خوش طعم و خوش عطر است که دارای مزایای فراوانی برای سلامتی افراد می باشد. مصرف عسل گشنیز به درمان بسیاری از بیماری های سخت و طاقت فرسا کمک می کند و باعث بهبود و کنترل آن ها می شود.

ما در این مقاله به بررسی مهم ترین خواص عسل گشنیز پرداخته ایم، پس با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.

عسل گشنیز چیست؟

هر عسلی طبق شهدی که زنبور از آن بیشترین تغذیه را دارد نام گذاری می شود و عسل گشنیز هم با توجه به اینکه زنبور بیشتر از ۵۰ تا ۶۰ درصد از شهد آن تغذیه کرده نام گذاری می شود. یعنی بخش عمده شهد مورد استفاده آن از گیاه گشنیز می باشد اما به این نکته هم توجه کنید که هیچ گاه امکان ندارد ۱۰۰ درصد شهد مورد استفاده زنبور از یک گیاه باشد.

عسل گشنیز

عسل گشنیز

ترکیبات شیمیایی

آب  ۷/۵ درصد

مواد چرب  ۱۳ تا ۲۰ درصد

مواد پروتئیک   ۱۶ تا ۱۸ درصد

سلولز  ۳۸ درصد

مواد غیر ازته  ۱۳ درصد

اسانس  ۰/۸ درصد

ویتامین A و C  متوسط

طبع گشنیز: گشنیز و تخم آن از نظر طب قدیم ایران سرد و خشک است.

افراد زیادی گشنیز را در غذاهایی مانند سوپ اضافه می کنند و در هندوستان، آسیا و خاورمیانه از این گیاه به عنوان کاری و ماسالا استفاده می شود. از برگ گیاه گشنیز هم در همه جای دنیا به صورت یکی از سبزیجات خام و پخته در غذا ها بهره می برند، در حالی که از دانه های خشک آن به صورت زمینی استفاده می شود.

خواص گشنیز

  • تقویت معده
  • کمک به هضم غذا
  • ادرار آور
  • قاعده آور
  • کشتن کرم های روده
  • بهبود بی خوابی
  • درمان زکام
  • افزایش شیر مادران
  • خاصیت ضد باکتریایی
  • تسکین دندان درد
  • تقویت قلب
  • درمان فتق
  • درمان دل درد
عسل گشنیز قیمت

عسل گشنیز قیمت

عسل گشنیز چه خواصی دارد؟

۱. کاهش قند خون

عسل گشنیز ممکن است به کاهش قند خون کمک کند، قند خون بالا، یک عامل خطرناک برای دیابت نوع ۲ است. در حقیقت، افرادی که قند خون پایین دارند و یا داروی دیابت مصرف می کنند، باید در مصرف عسل گشنیز احتیاط کنند؛ زیرا در کاهش قند خون بسیار مؤثر است و ممکن است با فعال کردن آنزیم های خاص، قند خون را کاهش دهد. در واقع، به اندازه کافی قدرتمند است و این افراد باید با مشورت پزشک از عسل گشنیز مصرف کنند.

۲. تقویت سیستم ایمنی بدن

عسل گشنیز دارای مقدار فراوان آنتی اکسیدان می باشد که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کرده و از آسیب های سلولی ناشی از رادیکال های آزاد جلوگیری می کند. همچنین نشان داده شده است آنتی اکسیدان ها برای مبارزه با تورم بدن نقش مهمی را ایفا می کنند. مطالعات نشان داده که عسل گشنیز دارای ترکیبات: ترپینن، کوئرستین و توکوفرول ها بوده که ممکن است اثرات ضد سرطان، تقویت کننده سیستم ایمنی و محافظت کننده عصبی داشته باشد.

۳. کمک به سلامت مغز

عسل گشنیز به سلامت مغز کمک می کند و بسیاری از بیماری های مغزی، از جمله پارکینسون، آلزایمر و اسکلروز متعدد با التهاب همراه هستند را درمان می کند. همچنین این عسل از افراد در برابر صدمات سلولی به دنبال تشنج ناشی از دارو که به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی آن است محافظت می کند. همچنین باعث بهبود و تقویت حافظه در سنین بالا می شود و اضطراب را نیز کاهش می دهد.

۴. کمک به هضم

عسل گشنیز به سلامت روده و هضم غذا کمک می کند و باعث تسریع و ترویج هضم سالم می شود. با مصرف این عسل شما می توانید از مشکلاتی مانند شکم درد، نفخ و ناراحتی های معده نجات یابید. همچنین به عنوان یک محرک اشتها، نقش بسزایی ایفا می کند. مصرف عسل گشنیز برای افرادی که دچار بیماری IBS هستند و علائم گوارشی ناخوشایندی دارند فوق العاده است.

۵. مبارزه با عفونت ها

عسل گشنیز حاوی ترکیبات ضد میکروبی می باشد که ممکن است به مبارزه با برخی عفونت ها و بیماری های ناشی از مواد غذایی کمک کند. همچنین با باکتری هایی مانند سالمونلا مبارزه می کند که می تواند باعث مسمومیت غذایی شود و زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد و به باکتری هایی که مسئول مبارزه با عفونت ادراری هستند کمک می کند.

۶. تقویت قلب

برخی از مطالعات نشان می دهد که عسل برای تقویت قلب گزینه ای خوبی می باشد و عسل گشنیز هم از این قاعده مستثنی نیست و ممکن است عوامل خطر بیماری قلبی مانند فشار خون بالا و سطح کلسترول LDL (بد) را کاهش دهد. به نظر می رسد به عنوان یک ادرار آور عمل می کند و به بدن شما کمک می کند سدیم و آب اضافی را برطرف کند. همچنین با کاهش فشار خون و LDL (بد) کلسترول ضمن افزایش کلسترول HDL (خوب) از قلب شما محافظت می کند.

۷. محافظت از پوست

محافظت از پوست با عسل گشنیز باعث شده که در روند درمان بثورات خفیف مانند درماتیت تاثیرگذار باشد. مطالعات خاطر نشان می کنند که آنتی اکسیدان های موجود در عسل گشنیز ممکن است به جلوگیری از آسیب سلولی منجر به تسریع پیر شدن پوست و همچنین آسیب پوستی در اثر اشعه ماوراء بنفش B کمک کند. علاوه بر این، بسیاری از افراد این عسل برای شرایط پوستی مانند: آکنه، رنگ دانه، پوست چرب یا خشکی پوست استفاده می کنند و پوست را از پیری و آفتاب محافظت خواهد کرد.

۸. درمان اسهال

آنزیم های موجود در عسل گشنیز که به هضم، عملکرد مناسب کبد و پیوند روده کمک می کنند، در تسکین اسهال ناشی از اقدامات میکروبی و قارچی موثر می باشند و به عنوان یک درمان خانگی برای پیشگیری از تهوع، استفراغ و اختلالات معده به طور چشمگیری محبوب است. همچنین ویتامین ها و مواد معدنی موجود در این نوع عسل بدن را در برابر حمله بسیاری از میکروب ها مقاوم می سازد.

قیمت عسل گشنیز

قیمت عسل گشنیز

۹. کنترل سرطان

کنترل و پیشگیری از سرطان با عسل گشنیز هم مانند بسیاری از فرآورده های دیگر زنبورعسل توصیه می شود و مطالعات نشان می دهد که به مهار تهاجم سلولی و مهاجرت سلول های سرطان زا از بدن کمک می کند. اگرچه تحقیقات هنوز به پایان نمی رسد اما مطمئنا عسل گشنیز راه درمان سرطان پروستات را نیز هموار کرده است.

۱۰. سلامت استخوان ها

عسل گشنیز به عنوان یک منبع غنی از کلسیم برای افرادی که می خواهند از استخوان خود محافظت کنند، دارای ارزش بسیار زیادی می باشد. کلسیم و سایر مواد معدنی موجود در عسل گشنیز استخوان ها را در برابر پوکی محافظت می کند و شما می توانید با اضافه کردن این عسل به برنامه غذایی خود از سالم ماندن و تقویت استخوان های خود در طولانی مدت اطمینان حاصل کنید.

۱۱. درمان دیابت

عسل گشنیز با تحریک غدد درون ریز، ترشح انسولین از لوزالمعده را افزایش می دهد که باعث افزایش سطح انسولین در خون می شود. این روند جذب مناسب قند و افت های حاصل از آن در سطح قند خون را تنظیم می کند. این خاصیت برای بیمارانی که از دیابت و سایر شرایط مرتبط رنج می برند بسیار مفید است. همچنین می تواند به کاهش احتمال لکه های خطرناک و افت سطح قند خون و همچنین اطمینان از سایر عملکردهای متابولیک طبیعی کمک کند.

عوارض جانبی عسل گشنیز

اگر شما عسل گشنیز را مانند هر ماده غذایی و دارویی دیگری به اندازه و با دوز مناسب مصرف کنید هیچ گونه عارضه ای برای شما نخواهد داشت، اما اگر در خوردن آن اعتدال نداشته باشید باعث سنگین شدن خواب شما می شود و احساس گنگی و بی حسی در بدن خود می کنید. دقت کنید اگر به یکی از محصولات زنبورعسل و یا به خود گیاه گشنیز حساسیت دارید، حتما قبل از مصرف این عسل از صحت حساسیت خود مطمئن شوید.

عسل گشنیز در بارداری

عسل گشنیز هم مانند هر کدام از محصولات دیگر زنبورعسل ممکن است در شرایطی خاص دارای عوارضی خاص برای برخی از افراد باشد. در نتیجه مصرف این نوع عسل در دوران بارداری توصیه نمی شود؛ زیرا قاعده آور است و ممکن است سبب سقط جنین شود. البته پژوهش های زیادی بر روی این موضوع انجام نشده و شاید سخت گیری زیاد ما باشد اما باید به این مسئله دقت کنید که عسل گشنیز باعث پایین آمدن قند خون می شود و گفته شده که ممکن است منجر به کاهش حافظه در جنین شود.

مقوی مغز و اعصاب

عسل گشنیز در بر طرف کردن بی خوابی نقش مهمی ایفا می نماید زیرا باعث ترشح سروتونین(serotonine) در مغز شده و در نتیجه باعث آرامش اعصاب و خواب می گردد. هیچ داروی خواب آوری قبل از خواب مؤثرتر از یک لیوان شربت عسل گشنیز یا یک قاشق غذاخوری عسل گشنیز نیست که تاثیر آرام بخش روی دستگاه عصبی و جهاز هاضمه داشته و چیزی جز آرامش و خواب نمی آورد. بنابراین باید همواره این ماده غذایی ساده را بر تمام قرصهای خواب آور که بیهوده و بی ثمر مخاط معده را تحریک می کند ارجحیت دارد.

 عسل گشنیز

عسل گشنیز

درمانی موثر برای سرماخوردگی و سرفه!

درمان سرماخوردگی با عسل گشنیز با توجه به خواص تسکین دهنده، ضدالتهاب و ضد میکروب عسل گشنیز می تواند بسیار مفید باشد. یکی از بهترین روش های درمان سرماخوردگی نوشیدن یک لیوان آب گرم مخلوط با عسل گشنیز و مقدار کمی آبلیموی تازه یا یک لیوان شیر گرم مخلوط با عسل گشنیز می باشد.

درمان آلرژی و حساسیت با عسل گشنیز!

تحقیقات نوین اینگونه نشان می دهد که عسل گشنیز نقش بسزایی در درمان حساسیت و رفع آلرژی (از بین بردن تدریجی آلرژی و حساسیت بدن) دارد. استفاده از عسل گشنیز سابقه خوبی در درمان به اصطلاح Hay Fever تب یونجه یا التهاب بینی و سینوس های مجاری تنفسی در بخش فوقانی را دارد.

سوالاتی که ممکن است برای هرکسی پیش بیاید؟

مگر می شود زنبور عسل فقط از شهد گشنیز استفاده کند؟

عسل گشنیز به عسلی گفته می شود که بخش عمده شهد مورد استفاده آن از گیاه گشنیز باشد. گاهی اوقات اگر یک گونه گل تامین کننده ۵۰ درصد یا بیشتر از منابع شهد یک عسل باشد آن عسل را به نام آن گل خاص می نامند، البته در بعضی اوقات تا ۸۵ درصد شهد را نیز امکان دارد یک گیاه تامین کرده باشد اما درصدهای بالاتر از این غیر معمول است زیرا هر چند زنبور به گل ها وفاداری نشان می دهد ولی به ندرت پیش می آید که این وفاداری مطلق باشد.

زنبورها همچنین برای برخورداری از سلامت بالا به طیفی از شهدها و گرده های مختلف نیاز دارند. لذا منظور ما از عسل گشنیز عسلی است که عمده شهد آن از گیاه گشنیز باشد زیرا امکان ندارد زنبور عسل بطور ۱۰۰ درصد از یک گونه گیاه استفاده کند و به دیگر گیاهان کاری نداشته باشد.

از کجا می دانید این عسل گشنیز است؟

ما گل هایی که زنبورهایمان به سراغ آن ها می روند را به دقت مشاهده می کنیم. اگر بیشتر این گل ها از یک گونه خاص باشد، عسلی که به فاصله ۱ تا ۲ روز پس از اتمام شهد آن نوع گل برداشت شود بنام همان نوع گیاه نام گذاری می شود.

هر چند کاملا مشخص است مثلا عسلی که در باغات مرکبات برداشت می شود عسل مرکبات و عسلی که در مناطق پوشیده از گیاه گون برداشت می شود عسل گون می باشد.

ویژگی های عسل گشنیز

قندهای احیاء کننده: ۷۳.۹

نسبت فروکتوز به گلوکز: ۱.۰۱

درصد ساکارز: ۱.۸

اسیدیته: ۱۷.۱

رطوبت: ۱۳.۸

هیدروکسی متیل فورفورال: ۶.۱

رنگ: کهربایی تیره

کریستالیزاسیون: متوسط

فعالیت آنتی اکسیدانی: زیاد

مصرف این عسل برای افراد دیابتی با مشورت پزشک کاملا مجاز می باشد.

مشخصات گیاه گشنیز

گشنیز گیاه بومی جنوب اروپا و مناطق مدیترانه است و در بیشتر نقاط ایران نیز می روید. از زمان های قدیم وجود داشته و حتی مورد مصرف مصری ها بوده است.

بقراط این گیاه را می شناخته و برای درمان بیماری های مختلف از آن استفاده می کرده است. در قرون وسطی ضعف جنسی را با گشنیز درمان می کردند. پزشکان قدیم عقیده داشتند گشنیز از سرایت امراض جلوگیری می کند، از این رو به افراد مبتلا به آبله دستور می دادند که آب گشنیز را به دور چشمهایشان بمالند تا میکروب آبله به چشم ها سرایت نکند.

گشنیز گیاهی است علفی و یک ساله، به رنگ سبز که ارتفاع آن تا ۸۰ سانتی متر نیز می رسد. برگ های آن به دو شکل ظاهر می شوند. آنهایی که در قاعده ساقه وجود دارند به شکل دندانه دار و دیگری در طول ساقه که باریک و نخی می شود. قسمت مورد استفاده گیاه، ساقه، برگ و میوه آن است. میوه گشنیز گرد و به رنگ زرد است. بوی تازه آن مطبوع نبوده و تقریباً بد بو است ، ولی بر اثر خشک شدن این بو از بین رفته و خوشبو می شود.

گشنیز تازه گیاه معطری است که در کوکو و آش استفاده می شود. تخم آن را نیز تفت داده و پودر می کنند و به عنوان ادویه خصوصاً در غذاهای هندی ، در ادویه گرام ماسالا استفاده می کنند.