مشکلات ناشی از شپش سر، تنها به ایجاد خارش و زخم در پوست سر، منتهی نمی شود؛ بلکه این انگل های مزاحم می توانند به شکل غیر مستقیم، کاری کنند که موهایتان را برای همیشه از دست بدهید. پوست سر در اثر گزش مداوم شپش ها ضعیف می شود و خاراندن آن باعث تضعیف ساقه […]
مشکلات ناشی از شپش سر، تنها به ایجاد خارش و زخم در پوست سر، منتهی نمی شود؛ بلکه این انگل های مزاحم می توانند به شکل غیر مستقیم، کاری کنند که موهایتان را برای همیشه از دست بدهید. پوست سر در اثر گزش مداوم شپش ها ضعیف می شود و خاراندن آن باعث تضعیف ساقه موها می شود. موهایی که در قسمت متصل به پوست ضعیف شده اند؛ در نتیجه کوچکترین حرکتی مستعد کنده شدن هستند. زخم هایی که شپش ها بر پوست سر باقی می گذارند نیز عاملی دیگر است که ریزش مو را تشدید می کند.
شپش سر
شپش های سر، موجودات ریزی هستند که پوست سر ما را به شکل یک وعده غذایی لذیذ و پایان ناپذیر می بینند. سر انسان ها نه تنها تأمین کننده مواد غذایی برای این جانداران کوچک است؛ بلکه به عنوان اقامتگاهی مناسب برای زندگی شپش ها به حساب می آید. زندگی بروی پوست سر به قدری برای شپش ها حیاتی است، که این آفات نمی توانند بیشتر از ۱ الی ۲ روز را به دور از سر میزبان خود سپری کنند. هرچند این انگل های کوچک در هر نوبت تغذیه خود، مقدار بسیار کمی از خون فرد میزبان را می مکند، اما همین مقادیر کم نیز برای ایجاد دردسرهای جبران ناپذیری از جمله؛ ریزش دائمی موی سر کافی است.
مشکلات ناشی از ابتلا به شپش
در ادامه سعی کرده ایم در رابطه با مشکلاتی که ابتلا به شپش سر، به ویژه برای سلامت مو به دنبال دارد؛ اطلاعات مفیدی در اختیارتان قرار دهیم تا در صورت مواجهه با این بلای کوچک و در عین حال بزرگ، سریعاً با استفاده از شامپوهای ضد شپش برای درمان آن اقدام کنید. اما همیشه بهترین راه این است که از ابتدا با استفاده از روش های پیشگیری از ابتلاء به شپش، از ورود این آفات به سرتان جلوگیری کنید.
شپش چیست؟
شپش های سر، انگل هایی دائمی و اجباری هستند.
به این معنی که هرگز نمی توانند محل زندگی خود را که سر میزبان است، ترک کنند.
یکی از عواملی که سبب شده این حشرات به طور دائمی بروی پوست سر زندگی کنند؛ نیاز شپش ها به تغذیه مداوم است. این که شپش، چند بار در طول روز نیاز به تغذیه دارد، هنوز مشخص نیست. اما موضوعی که به اثبات رسیده، این است که اگر دفعات تغذیه شپشی در طول روز ۴ بار یا کم تر باشد، آن شپش به زودی خواهد مرد. همچنین مشخص شده که شپش های سر نسبت به شپش های بدن، در طول روز، دفعات بیشتری نیاز به تغذیه دارند.
شپش چگونه تغذیه می کند؟
زمانی که شپشی گرسنه می شود، به روی ساقه مو حرکت کرده و خود را به نزدیکی پوست سر می رساند. سپس برای یافتن رگی مناسب، پوست سر را مدتی بررسی می کند. شپش پس از این که رگ را یافت، پوست را در آن ناحیه می گزد و شروع به مکیدن خون می کند. در طی عمل مکیدن خون، بزاق شپش از لخته شدن خون جلوگیری کرده و جریان خون را تسهیل می نماید. از طرفی دو پمپ موجود در دهان شپش نیز، عمل مکیدن را راحت تر می کنند.
سوراخ شدن پوست سر و بزاق شپش می تواند، سبب تحریک پوست و سیستم ایمنی شود. حتی گاهی در پاسخ به گزیدگی شپش و یا مورچه واکنش های آلرژیک در بدن ایجاد می شود؛ که خارش شدیدی را به دنبال دارد. اما سؤال اینجاست که آیا گزیدگی های شپش می تواند موی شما را ضعیف کند یا سبب ریزش آن شود؟ خبر بد این است که، پاسخ این سوال بله است. یعنی ممکن است در اثر گزیدگی شپش، شخصی موهای خود را برای همیشه از دست بدهد؛ پس نباید از کنار این مسئله ساده گذشت.
چگونه گزیدگی شپش، می تواند سبب ریزش مو شود؟
1) کم خونی و عفونت
اولین و مهمترین دلیل ریزش مو در نتیجه گزش شپش، کاهش خون رسانی به ریشه مو است.
خون، مایع تغذیه کننده ریشه مو است و هر عاملی که در سیستم خون رسانی پوست سر اختلال ایجاد کند، می تواند سبب ریزش موی شما شود. مکیده شدن خون پوست سر توسط شپش، باعث ضعیف شدن پوست سر می شود. زیرا بخش عمده ای از مواد مغذی که باید صرف تغذیه مو و پوست سر شود، به مصرف این انگل ها می رسد. این ضعف تنها ناشی از ضعف خون رسانی نیست بلکه، جای گزش های بی شماری که شپش ها از خود بر جای می گذارند، پوست را ضعیف می سازد و در نهایت منجر به ریزش موی سر می شود.
2) آسیب به ساقه مو
همان طور که قبلا نیز اشاره شد، گزیده شدن پوست سر توسط شپش ها منجر به خارش پوست می شود. خارش ناشی از گزش شپش به حدی شدید است، که فرد میزبان نمی تواند از خاراندن سر خود، اجتناب کند. خاراندن محکم و مداوم محل گزش شپش، می تواند منجر به ساییدگی پوست سر و ایجاد زخم گردد. حتی در صورتی که این زخم ها عفونی نشوند؛ باز هم بر کیفیت موها تأثیر می گذارند و سبب شکنندگی موی سر می شوند. در نتیجه با توجه به این که، هر نوع زخمی در پوست سر، می تواند مسبب ریزش مو باشد، باید گفت خارش شدید ناشی از گزش شپش، عامل سوم مؤثر بر ریزش موی سر است.
بعلاوه خاراندن زیاد مو، ریشه های آن را ضعیف و شکننده می کند. کشیده شدن ناخن ها به روی پوست سر می توانند به انتهای تار موها آسیب بزند، که این نیز می تواند منجر به شکستگی سریع مو حتی در خلال کارهای سبک و آرامی از قبیل برس زدن، خشک نمودن یا حتی حالت دادن ساده مو شود. به همین دلیل است که پزشکان و متخصصان توصیه می کنند که از خاراندن مداوم پوست سر در خلال تهاجم شپش ها اجتناب کنید؛ و قبل از این که موهای خود را از دست بدهید با استفاده از شامپوی ضد شپش صد درصد تضمینی دفنوترین به دنبال درمانی قطعی شپش سر باشید.
دلیل اهمیت درمان شپش سر
هیچ وقت تهاجم شپش را دست کم نگیرید زیرا، عوارض عدم درمان تهاجمات شپش، بسیار وخیم است و ویژگی این تهاجم ها این است که، به سرعت عود کرده و بدتر می شود. در چنین شرایطی ممکن است برای درمان، نیاز به تراشیدن موی سر باشد. به علاوه، تهاجم مداوم و پی در پی شپش ها، به دلیل کاهش خون رسانی به پوست و ریشه مو، پوست سر را تخریب و ریزش مو را تشدید می کند.
گاهی حتی محل گزش شپش، برای همیشه بر پوست سر به شکل اِسکارهایی باقی می ماند.
اصولا مو در محل اسکارها، قدرت رویش مجدد ندارد.
در نتیجه بخش هایی از پوست سر که زخم شده، ممکن است دچار طاسی نقطه ای شود.
نظرات