زانو درد بلغمی

زانو درد بلغمی
1 مرداد 1403
467 بازدید

درد مفاصل، از دیدگاه طب‌ سنتی می‌ تواند با دلایل مختلفی به وجود آید و از دلیل، در این طب با عنوان سبب یاد شده است. به طور کلی، یکی از دلایلی که می‌ تواند در ایجاد درد مفصلی نقش داشته باشد، ضعف مفاصل یا ریزش یک ماده خاص (تجمع ماده) در مفاصل است. به […]

درد مفاصل، از دیدگاه طب‌ سنتی می‌ تواند با دلایل مختلفی به وجود آید و از دلیل، در این طب با عنوان سبب یاد شده است. به طور کلی، یکی از دلایلی که می‌ تواند در ایجاد درد مفصلی نقش داشته باشد، ضعف مفاصل یا ریزش یک ماده خاص (تجمع ماده) در مفاصل است. به عنوان مثال، چنانچه یک یا چند ماده در زانوها ریزش و تجمع کند، باید انتظار ایجاد درد در این ناحیه را داشت. این مواد تجمعی، شامل یک یا چند خلط از اخلاط چهارگانه هستند که می ‌توان به بلغم، دم (خون)، سودا و صفرا اشاره کرد. هر یک از این مواد می ‌تواند در دردهای مفصلی بویژه زانو، نقش داشته باشد. یکی دیگر از مواردی که مفاصل دچار آن می‌ شود، ضعف در مفاصل است که این مساله نیز به دلایل مختلفی ایجاد می‌ شود. سوء مزاج مفصل (یعنی مزاج مفصل به علل مختلف از حالت طبیعی خارج شده و مزاجی مخالف مزاج طبیعی جایگزین آن شده باشد)، فعالیت ‌های سنگین و بیش از اندازه و وارد شدن ضربه به مفصل برخی از دلایل ضعف مفصل محسوب می ‌شود.

انواع زانو دردها و درمان آن ها

درد زانو از نظر طب سنتی می تواند از علل مختلفی همچون بلغم و یا سودا و یا حتی صفرا باشد. درموارد بسیار نادری هم از خلط دم ممکن است درد زانو بوجود بیاید.

الف) زانو دردهای صفراوی

این نوع زانو درد شیوع کمی در جامعه دارد.

علائم تشخیصی

این نوع زانو درد در کسانی بوجود می آید که صفراوی هستند و درجه صفرای آن ها هم بالا است. علت بوجود آمدن زانو درد در این افراد ناشی از خشکی زیاد مفصل است که از شدت صفرا بوجود می آید. این خشکی نمودش در خشکی مفصل زانو، صدا دادن مفصل، سوزش و درد داخل مفصل.

زانو درد بلغمی

زانو درد بلغمی

نحوه درمان

1) سرکه انگبین (دو واحد عسل + دو واحد عرق کاسنی + یک لیوان سرکه طبیعی) از این ترکیب یک سوم لیوان ریخته الباقی را آب ریخته و یک ساعت بعد شام میل شود. (۴۰ شب)
2) حجامت عام در ربع سوم ماه قمری یک مرحله
3) کاهش صفرازاها
اگر این بیماری مدت زیادی باشد که بوجود آمده است برای ترمیم غضروف از ترکیب زیر شب ها موقع خواب استفاده شود (۴۰ الی ۸۰ روز):
یک لیوان شیر طبیعی + یک قاشق غذاخوری پودرسنجد + دو ق غذاخوری عسل

ب) زانو دردهای بلغمی

این نوع زانو درد در جامعه زنان بسیار شایع است.

علائم تشخیصی

این زانو درد در بلغمی مزاج ها و کسانی که غلبه بلغم دارندعموما بوجود می آید. علت آن هم از رسوب بلغم در مفصل زانو است. وقتی بلغم در مفصل زیاد شود و رسوب کند باعث تورم همراه درد می شود. در اصطلاح عوام می گویند زانو آب آورده است.

نحوه درمان

1) کاهش غذاهای سرد و تر
2) دوسین (۳ واحد عسل + ۱ واحد سیاه دانه نیم کوب) هر هشت ساعت یک ق مرباخوری میل شود (۴۰ الی۱۲۰ روز)
3) ارده با شیره روزی یه پیاله
4) روغن مالی هر شب با روغن سیاهدانه و بادام تلخ ترکیبی
5) بادکش زانو یک شب در میان ۲۱ مرحله
6) انجیر شبی ۷ عدد خیس کرده میل شود.
7) دمکرده زنجفیل و دارچین روزی یک لیوان توصیه می شود.
طول درمان این نوع زانو درد بسته به شدت بلغم بین ۲ تا ۶ ماه است.

زانو درد بلغمی

زانو درد بلغمی

ج) زانو درد سوداویی

این نوع زانو درد در جامعه بسیار شایع است و هم درجامعه زنان و هم در مردان به وفور یافت می شود.

علائم تشخیصی

در کسانی که سوداویی باشند یا غلبه سودا داشته باشند احتمالا دچار اینگونه زانو درد می شوند.زانو دردی که زانوها لاغر و درحین باز و بسته شدن صدا می دهد. به دلیل رسوب سودا در مفصل و بروز خشکی همراه سردی زانو دردی بوجود می آید که دایم سرد است و اگر پیشرفت کند مفصل دچار تغییر شکل می شود و غالب روماتیسم مفصلی ها از این دسته هستند.

نحوه درمان

1) از ترکیب (۲ واحد عسل + ۲ واحد عرق نعنا + ۱ واحد سرکه طبیعی) یک سوم لیوان ریخته الباقی را آب ریخته یک ساعت بعد شام میل شود.
اگر سن بیمار بالای ۴۰ باشد و یا طبع بیمار خیلی سرد باشد از ترکیب زیر به جای ترکیب بالا استفاده شود : (۴ واحد روغن زیتون بودار + ۲ واحد عسل + ۱ واحد سرکه طبیعی) هر هشت ساعت یک ق غذاخوری میل شود.
2) هرشب روغن بادام تلخ روی زانو مالیده شود تا ۴ ماه.
3) بادکش زانو یک شب در میان ۲۱ مرحله.
4) شبی ۷ عدد انجیررا داخل یک لیوان گلاب خیس داده شب ها میل شود.
5) زیتون ۷ عدد ناشتا، مویز روزی ۴۰ عدد، ارده با شیره روزی یه پیاله
6) کاهش جدی سودازاها
حجامت عام و حجامت زانو و حتی زالو درمانی باید در حین درمان بسته به شرایط بیمار انجام پذیرد.

درمان زانو درد بلغمی

درمان زانو درد بلغمی

نکته

اگربیماری پیشرفته شده باشد و تغییرشکل مفصل رخ داده باشد فقط طول درمان بیشتر خواهد بود. طول درمان در حالت عادی ۴ الی ۶ ماه و در حالت پیشرفته ۱ الی ۲ سال خواهد بود.

وقتی تغذیه حرف اول را می ‌زند

یکی از مسائل مهمی که در طب ‌سنتی بسیار مورد توجه قرار گرفته، تغذیه است، در واقع تغذیه می ‌تواند در حفظ تندرستی، پیشگیری از ابتلا به بیماری ‌ها و همچنین درمان آن ها نقش مهمی داشته باشد که در رابطه با درد مفاصل بویژه در ناحیه زانو نیز این مساله مطرح است. به عنوان مثال، افرادی که مزاج بلغمی دارند، با مصرف غذاهایی که طبع سرد و تر داشته باشد، می‌ توانند دچار مشکلات زیادی شوند که یکی از این مشکلات زانو ‌درد است. این دسته از افراد باید از مصرف مواد غذایی با طبع سرد و تر مانند هندوانه، خیار، سرکه، عدس و… بپرهیزند یا حتما از مصلح استفاده کنند تا دچار مشکل نشوند. برای مثال، نعناع می ‌تواند یک مصلح برای ماست به حساب بیاید همچنین می ‌توان به جای نعناع از پونه و فلفل سیاه یا قرمز نیز استفاده کرد. همچنین خیار باید با نمک و نعناع، عدس با گلپر یا کشمش مصرف شود. این دسته از افراد باید از هندوانه رسیده به مقدار بسیار کم استفاده کنند. افراد با مزاج‌ های دیگر نیز باید این موارد را بدانند و برای این منظور می ‌توانند از متخصص طب سنتی، کمک بگیرند. رعایت دستورات کلی در نحوه غذا خوردن نیز از دیدگاه طب ‌سنتی حائز اهمیت است و همه افراد باید این دستورات را مدنظر داشته باشند تا بیمار نشوند. به عنوان مثال، باید از مصرف ماست، نوشیدنی و سالاد همراه غذا پرهیز کرد. ماست و سالاد به تنهایی یک غذای کامل به حساب می ‌آید و از آن ها به عنوان یک وعده غذایی مستقل می‌ توان استفاده کرد.

بلغمی ها مواظب باشند

هر فردی می ‌تواند به مشکلات زانو مبتلا شود، ولی شایع‌ ترین علت دردهای زانو، ریزش بلغم به همراه صفرا به مفصل محسوب می ‌شود در نتیجه افراد با مزاج بلغمی یا افرادی که از مواد و خوراکی ‌های تولید کننده بلغم استفاده می ‌کنند، بیشتر از دیگران مستعد ابتلا به دردهای زانو هستند. به طور کلی، مصرف بیش از اندازه ماهی، مرغ، ماست، میوه ‌ها و سبزیجات، می ‌تواند باعث تولید بلغم در بدن شود. علاوه بر این، افرادی که گیاهخوار هستند نیز نسبت به دیگران، بیشتر در معرض ابتلا به دردهای مفصلی قرار دارند.